نرخ تازه سازی در تلویزیون چیست ؟
اگر به دنبال خرید تلویزیون هوشمند از بانه هستید، احتمالاً در مورد نرخ تازه سازی در تلویزیون (Refresh rate) چیزهای زیادی شنیده اید. وقتی تبلیغات و نقدها در مورد سرعت تلویزیون صحبت می کنند، به نرخ تازه سازی پنل یا تعداد دفعات تغییر تصویر اشاره می کنند. تلویزیون و فیلمها آنقدر حرکت واقعی را نشان نمیدهند که دهها یا صدها تصویر متمایز را در ثانیه مانند یک کتاب بزرگ (یا، خوب، یک حلقه فیلم) نشان میدهند. نرخ تازهسازی بالاتر باید منجر به نمایش روانتر تصاویر شود، درست است!؟
3:2 Pulldown چیست؟
قبل از اینکه بتوانیم سردرگمی شما را برطرف کنیم، باید دو نکته مهم را در مورد ویدیو مشخص کنیم. اولاً، نمیتوانید جزئیاتی فراتر از آنچه قبلاً در فیلم منبع وجود دارد اضافه کنید (شما میتوانید اطلاعات را با پردازش تصویر ترکیب کنید، اما در واقع جزئیاتی را که وجود ندارد اضافه نمیکند؛ فقط پردازنده تلویزیون کمی آن را صیقل میدهد). دوم، اکثریت قریب به اتفاق فیلم ها از 60 هرتز تجاوز نمی کنند. هنگامی که یک فیلم را به صورت آنلاین پخش می کنید یا از طریق یک دیسک Blu-ray تماشا می کنید، یک تصویر 1080p یا 4K با حداکثر سرعت 60 فریم در ثانیه (فریم بر ثانیه) مشاهده می کنید. اگرچه احتمال آن 24 یا 30 فریم در ثانیه نیز وجود دارد.
رفرش ریت در تلویزیون هوشمند چیست؟
نرخ تازهسازی به توانایی نمایشگر در نشان دادن فریمها در یک ثانیه اشاره دارد. با واحد هرتز سنجیده میشود. هرچقدر نرخ رفرش بالاتر باشد، شاهد تصویر روانتر و نرمتری خواهیم بود. در حال حاضر حداقل نرخ رفرش نمایشگر تلویزیون موجود در بازار 50 هرتز است؛ یعنی تصویر در این نمایشگرها میتواند در هر ثانیه 50 بار تغییر کند و بهروز شود.
۶۰ هرتز نرخ رفرش استانداری محسوب میشود و تا مدتی پیش هم تنها گوشیهای دارای نمایشگر ۶۰ هرتز در بازار موجود بودند؛ اما در حال حاضر میتوانید تلویزیون دارای نمایشگر 50 – 60 یا 120 یا حتی جدیدا هم ۱۴۴ هرتزی را نیز به راحتی در بازار پیدا کنید.
فرآیند pulldown 3:2 چیست؟
اکثر فیلمها با سرعت 24 فریم در ثانیه گرفته میشود و سپس از طریق فرآیندی به نام pulldown 3:2 به 30 فریم در ثانیه ارتقا مییابند. که تصاویر منبع به 60 فریم در ثانیه برسد. و با 60 هرتز تلویزیون مطابقت داشته باشند. نرخ تازه سازی اکثر تلویزیون ها البته، هر محتوایی که در ابتدا با سرعت 60 فریم در ثانیه ضبط شده باشد، میتواند با رفرش ریت تلویزیون 60 هرتز بدون هیچگونه مشکلی یا درهمآمیزی پخش شود.
متأسفانه، معمولاً این منجر به یک حرکتی لرزان و شبح وار می شود. که در آن برخی از دنباله ها در حین پخش می توانند اثر تاری یا پرش داشته باشند. هرچند بسیاری از تلویزیون های مدرن 60 هرتزی آنقدر موفقیت آمیز 3:2 را انجام می دهند. که احتمالاً در اکثر سناریوها متوجه میزان تکان خوردن نخواهید شد. می توانید با خرید یک تلویزیون 120 هرتز از هر مشکلی خلاص شوید. به این دلیل که 24 فریم بر ثانیه بر نرخ رفرش 120 هرتز تقسیم پذیر است.
اثر Soap Opera چیست؟
هنگامی که نرخ تازهسازی تلویزیون از میزان محتوایی که تماشا میکنید بالاتر باشد، شروع به اجرای ترفندهایی برای مقابله با نرخ فریم پایینتر میکند. مثال، در مورد یک تلویزیون 120 هرتزی، باید 60 فریم اضافی را پر کند تا پس از اینکه فرآیند pulldown تعداد فریم های اولیه را به عدد 60 در ثانیه رساند. به نرخ تازه سازی 120 هرتز اصلی خود برسد. تلویزیون فریمها را با قابهای مشکی، کپیهایی از فریمهای اصلی، یا بهترین حدسها فریمهای «حدواسط» پر میکند. این فریم های تولید شده می توانند حرکت محتوا را صاف کنند، اما این همیشه چیز خوبی نیست.
پمپاژ مصنوعی نرخ فریم محتوا به 60 یا بالاتر میتواند چیزی را ایجاد کند که به عنوان «اثر Soap Opera» شناخته میشود. این باعث می شود که نمایش تلویزیونی یا فیلم به طور غیرطبیعی سیال به نظر برسد. احتمالاً برخلاف آنچه کارگردانان، فیلمبرداران و مهندسان در نظر داشتند. خوشبختانه، این اثر معمولاً تنها زمانی ایجاد میشود که تلویزیون کار زیادی برای سنتز فریمها انجام میدهد و نرخ فریم را بهطور مصنوعی بالا میبرد. به عبارت دیگر، زمانی اتفاق می افتد که ویژگی های صاف کردن حرکت تلویزیون شما روشن باشد.
اثر Soap Opera در تماشای مابقات ورزشی یا بازیهای ویدیویی مفید است اما در برنامههای تلویزیونی زیاد جالب به نظر نمیرسد. این مشکل با خاموش کردن Soap Opera برطرف میشود. بسیاری از تلویزیونهای سونی به طور خودکار این عملکرد را غیرفعال میکنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.