کیفیت تصویر بی نظیر در تلویزیون های 2020 با فناوری های نوین نورپردازی
قطعا تا به امروز ویژگی ها و فناوری های جدید را در تلویزیون ها شاهد بوده ایم. تا سال 2019 ویژگی هایی چون انواع صفحه نمایش، انواع نور پس زمینه همراه با انواع فناوری های Dimming، طراحی های متفاوت، پورت ها با پهنای باند مختلف، ویژگی های هوشمند و قابلیت های جستجوی صوتی و سیستم های صوتی مختلف با قابلیت های دیکد کردن داده های صوتی را شاهد بودیم. نورپردازی در تلویزیون می تواند کیفیت تصویر را دگرگون کند به همین مناسبت بسیار مورد توجه و تغییر قرار گرفته است.
نور پردازی Direct و Edge
نور پردازی برحسب نوع آرایش لامپ های LED بر روی برد نورپردازی به دو دسته Direct و Edge تقسیم بندی می شود. اگر دیود های نوری و یا لامپ های LED رد سرتاسر صفحه نمایش پراکنده شده باشند به آن Direct LED واگر فقط بر روی برد نور پردازی به صورت خطی در یک قسمت (کناره ها و معمولا کناره پایین ) باشند به آن نور پردازی Edge می گویند. نور پردازی Direct کیفیت تصویر بهتر و مصرف انرژی بیشتری دارد و بیشتر می توان فناوری های دیگر را بر روی آن پیاده کرد و نور پردازی Edge ضخامت کمتر و مصرف کمتر تلویزیون را موجب می شود.
نور پردازی Direct با فناوری Local Dimming و Full Array Local Dimming
این نوع از نور پردازی بیشتر و معمولا بر روی تلویزیون های با نور پس زیمنه Direct پیاده می شوند. در این فناوری ها لامپ های LED به صورت گروهی و مجزا خاموش و روشن می شوند و بنابراین با آن منطقه ها و یا زون های مستقل به وجود می آید. تعداد منطقه ها و یا زون های مجزا در فناوری Full Array Local Dimming بیشتر از فناوری Local Dimming است و متناسب با آن کنتراست و کیفیت تصویر و حتی روشنایی صفحه نمایش هم بیشتر خواهد بود.
نور پردازی Mini LED و Micro LED
این نوع از نورپردازی یک فناوری به حساب می اید چرا که هم از نظر ساختار و هم هم از لحاظ کارایی جدید و موثر است. اما تکنولوژی Mini LED چیست و چه کارایی را در تصویر ایجاد می کند؟ در این فناوری لامپ هایی LED که بر روی برد نور پردازی قرار می گیرند تعداد بیشتر و اندازه های کوچکتر دارند. این فناوری کیفیت تصویر را دگرگون می کند و روشنایی صفحه نمایش و نمایش جزئیات تصویر و کنتراست را به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد. از آنجا که در نور پس زمینه هم فناوری هایی چون Local Dimming قرار گرفته است به نظر می رسد که این فناوری با تکنولوژی Mini LED کیفیت تصویر بهتری را ارائه دهد. در نور پس زمینه mini LED تعداد زون zone های بیشتری را می توان قرار داده و لامپ های Mini LED در گروه های بیشتری می توانند روشن و خاموش شوند بنابراین نمایش تاریکی یکنواخت، کنتراست و روشنایی صفحه نمایش خیلی بهتر انجام می شود. از میان شرکت های تولید شرکت سامسونگ در این زمینه فعال تر عمل کرده است.
فناوری Micro LED هم همانند فناوری Mini LED است با این تفاوت که اندازه لامپ های LED در آن کوچکتر از اندازه دیود ها یا لامپ های Mini LED است و قطعا عملکرد موثر تری دارند.
فناوری نانوسل NanoCell و کیولد QLED
این فناوری اساس در تلویزیون های ال جی وجود دارد. در آن از یک صفحه نازک حاوی ذرات نانو کریستال استفاده شده است که نور پس زمینه را تصفیه می کنند تا در نتیجه آن رنگ های اشباعی ارائه شود. کنتراست و کیفیت تصویر در تلویزیون های نانوسل بسیار بیشتر از تلویزیون های LED است که این فناوری را ندارند. فناوری Qled اساسه به سامسونگ تعلق دارد و بسیار شبیه به فناوری نانوسل است. در این فناوری هم از یک صفحه با نانو ذرات استفاده شده است که نور را شدت بخشیده و موجب دقت نور پردازی می شوند.
فناوری دول سل Dual Cell
فناوری DualCell یک فناوری نوین است که به شرکت هایسنس تعلق دارد و در سال 2020 وارد بازار می شود، این فناوری برخلاف Mini LED به لامپ های LED مربوط نمی شود و در آن لامپ های LED بدون تغییر می مانند. اما این تکنولوژی چیست و چگونه کارایی دارد؟ این تکنولوژی بسیار شبیه به QLED در تلویزیون های سامسونگ و NanoCell در تلویزیون های ال جی است. این فناوری صفحه ای مونوکروم monoChrome است که بین نورپردازی و صفحه نمایش قرار می گیرد و کمک می کند تا زون Zone ها و منطقه های مستقل نور پردازی بیشتر شود. شرکت هایسنس یکی از شرکت هایی است که از این فناوری استفاده کرده است و با آن قصد رقابت با تلویزیون های اولد را دارد. اما آن صفحه بین نور پردازی و صفحه اصلی چه ساختاری دارد.؟ در واقع در فناوری Dual Cell از یک صفحه تشکیل شده از پیکسل استفاده شده است که این پیکسل ها فقط عبور نور را کنترل می کنند و نم توانند رنگ را تولید کنند. رزولوشن این صفحه Full HD است و تعداد 1920*1080 پیکسل را دارد. در واقع در فناوری Dual Cell از دو صفحه نمایش بر روی هم کیپ شده استفاده شده است.
جمع بندی
با توجه به اینکه صفحه نمایش در تلویزیون ها را زیاد نمی توان تغییر داد و بستری برای قرار داده تکنولوژی به حساب نمی آید شرکت های تولید سعی دارند تا با تغییراتی در نور پس زمینه کیفیت تصویر، کنتراست، شفافیت تصویر، روشنایی صفحه نمایش و.. را افزایش دهند که این امر با اتخاذ فناوری هایی که در بالا توضیح داده ایم امکان پذیر است، هدف اصلی در اتخاذ این فناوری ها افزایش منطقه های مستقل در صفحه نمایش است که برای فناوری های مختلف تعداد متفاوتی را دارند و هر چه منطقه های بیشتر باشد کیفیت تصویر بهتر و بیشتر ارائه می شود. زون ها یا منطقه های مستقل عمل کننده در فناوریDual Cell در حدود میلیون و در نور پس زمینه Mini LED در حدود 1000 تا 10000 و در فناوری Full Array Local Dimming بین 10 تا 10 و در نور پس زمینه Direct و Edge بدون فناوری Local Dimming بین 1 تا 10 منطقه یا زون است. نور پس زمینه از مهمترین گزینه ها و ویژگی هایی است که در هنگام خرید تلویزیون و مقایسه قیمت تلویزیون باید به آن توجه کرد چرا که کارایی تلویزیون را تحت تاثیر قرار می دهد.
بنابراین نانوسل و کیولد نور را شدت می بخشند و یا نور را تصفیه می کنند ولی Local Dimming، Full Array Local Dimming و Dual Cell منطقه ها و تاریکی منطقه ای را افزایش می دهند تا کنتراست و کیفیت تصویر افزایش یابد. Mini LED و Micro LED هم تعداد لامپ های LED را افزایش می دهند و درعین حال اندازه آنها را نیز کوچکتر می کنند. با توجه به هزینه تولید این فناوری ها و قرار دادن آن ها در تلویزیون به نظر می رسد که Dual Cell بهترین و با کیفیت ترین گزینه باشد چرا که قیمت تلویزیون را زیاد تحت تاثیر قرار نمی دهد و هزینه تمام شده آن کمتر است. با توجه به مطالب گفته شده باید قیمت تلویزیون کیولد سامسونگ و قیمت تلویزیون نانوسل ال جی بیشتر باشد چرا که فناوری نور پردازی نوینی را دارند و گزینه ای مناسب برای کاربرانی هستند که توانایی خرید تلویزیون ال جی ویا خرید تلویزیون سامسونگ را دارند.
سلام
چرا برد ال ای دی زود به زود خراب می شود
سلام
اگر درست استفاده بشه مشکلی براش پیش نمی آید اما خوب اگر تلویزیون پیوسته روشن باشد طور عمر لامپ های LED نور پس زمینه را کاهش می دهد
سلام
بهترین نورپردازی برای تلویزیون کدام است؟
سلام
در حال حاضر بهترین نور پردازی Direct با فناوری Dimming است